Index Vakbarát Hírportál

Elromlott a kínai holdjáró

2014. január 25., szombat 15:28

Műszaki probléma akadályozza a Jáde nyúl nevű kínai holdjáró tökéletes működését, a zavar elhárításán dolgoznak a kutatók, írja a kínai médiára hivatkozva az MTI. A nemzetvédelem tudományos, technikai és ipari főhivatalának közléséből csak annyi derül ki, hogy „a Hold bonyolult felszíni körülményei" okoztak problémát.

Az incidens nem sokkal azelőtt történt, hogy a holdjárót az elkövetkező, rendkívüli hideggel és sötétséggel járó holdi éjszaka idejére másodjára is hibernálták, vagyis nyugalmi állapotba helyezték. A Jáde nyulat egyszer már hibernálták, két hete aktiválták újra.

A kutatóberendezést a Csang'o-3 űrszonda szállította a Holdra tavaly decemberben. Eredetileg három hónaposra tervezett küldetése során a felszín alatti geológiai alakzatokat térképezné fel, továbbá a kőzetek és a talaj kémiai összetételét vizsgálná. Eddigi tudományos vizsgálataihoz radarja, panoráma-kamerája, röntgenkészüléke és infravörös képalkotó berendezése volt a segítségére.

A volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után Kína a harmadik ország, amely sikeres sima leszállást hajtott végre a Holdon, amire már csaknem negyven éve nem volt példa.

Rovatok