Index Vakbarát Hírportál

Nézze meg, melyik földrészen fejlődött emberré az ük-ük-ük-ük-ük-üknagyanyja!

2014. február 15., szombat 10:43

Az emberi történelem szuperhosszú és legalább ugyanennyire bonyolult is. Ez igaz az ön vagy a szomszédja felmenőinek egyéni történelmére is, hiszen valaki ük-ük-ük-ük-ük-ük-ük-üknagyanyja éppen Afrikában fejlődött emberré, másé meg a Neander-völgyben. Van, akinek a családja végigjárta az orosz földnyelvet, hogy ide érjen, más már eleve Európában volt. Végre elkészült a térkép, amivel bárki megtudhatja, hol kezdte.

A genetikai atlaszt az Oxfordi Egyetem kutatói állították össze, írja a Vice. A térképen több mint négyezer év migrációs hullámai láthatóak, ezt kombinálja 95 populáció párzási eseményeivel. Feltüntették a különböző fontosabb eseményeket is, amelyek jelentősen meghatározták az emberi gének változásait.

A térkép úgy készült, hogy a kutatók 1500 ember DNS-ét vizsgálták meg, majd visszavezették az eredetüket, aztán az eredményeiket összehasonlították. Rájöttek például, hogy egy átlagos ír állampolgár 45 százalékban skót, 26 százalékban norvég, 9 százalékban görög, 4 százalékban pedig olasz. Eddig köztudott volt, hogy Dzsingisz kán és mongol hordák nagy területen szórták szét génjeiket, de most kiderült az is, hogy az átlagos türk nagyjából 3,7 százalékban mongol, míg a nyugat-kínai ujgur nép 25 százalékban.

Mivel a DNS-eken kívül más forrásokat nem használtak fel a kutatók, ez a térkép nem bizonyít mást, mint a genetikai keveredést, de azt látványosan. A térképet itt böngészheti.

Rovatok