Index Vakbarát Hírportál

Pecabottal fogják ki az ráksejteket

2014. február 17., hétfő 19:57

Furcsa módszert találtak ki az agytumor kezelésére: egy aprócska csövet vezettek be a páciens kóros szervébe, és egyszerűen kivezették onnan rákos sejteket. A glioblasztóma az egyik leggyakoribb agresszív fajtája a felnőttkori agytumornak. Halálos és nagyon nehezen műthető, mert viszonylag nagy méretű és az agy nehezen megközelíthető területein alakul ki.

Normális esetben erős gyógyszereket vetnek be ellene, de Ravi Bellamkonda, az Atlantai Egyetem orvosi karának munkatársa egészen mást talált ki: megpróbálta áthelyezni a tumort egy könnyen elérhető területre.

A glioblasztóma sejtjei normális esetben az idegsejtek és vérerek mentén mozgolódnak az emberi agyban. Hogy eltérítsék a kártevőt, Bellamkonda és munkatársai legyártottak egy 6 milliméter hosszú, 10 mikrométeres filmréteggel bevont polimercsövet, amely hasonlít az idegekre és erekre. A végén pedig elhelyeztek egy kis hatóanyagot, amely elpusztítja a glioblasztómákat.

Patkányok agyában, emberi ráksejtekkel tesztelték a módszert, amely nagyszerűen bevált, a tumorsejtek elindultak a műanyag csövön, egyenesen a végzetük felé. A tumorsejtek nagy részét 15 nap alatt felszámolták, és csövet elkerülő maradék tumor mérete 90 százalékkal csökkent.

Sajnos a műszerrel nem tudták teljesen felszámolni az agyrákot, de Bellamkonda szerint ezzel a technikával át tudják helyezni azt egy olyan agyi régióba, ahonnan sebészeti módszerekkel ki tudják emelni a maradék hibás sejtet. Mivel az alkalmazott cső nanométeres vastagságú, károkozás nélkül be tudják vezetni a páciens agyába. A tudósok abban reménykednek, hogy a módszerűkkel más, lassan növekvő daganatokat is kezelni tudnak majd.

Rovatok