Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a tobzoskák

2014. március 14., péntek 09:25

Magyarországon viszonylag kevéssé ismert, de annál aranyosabb állat a tobzoska. Két földrészen, Ázsiában és Afrikában élnek, főleg hangyákat esznek. Nevüket a testüket borító pikkelyekről kapták, ezek miatt hasonlítanak ugyanis egy fenyőtobozra. Most, úgy tűnik, hogy éppen ezek a pikkelyek okozzák majd a vesztüket, mert a hagyományos kínai orvoslásban a tobzoskapikkelyekből gyógyszert készítenek.

Ezért egyre elterjedtebb a tobzoskavadászat, ami hosszú távon a tobzoskák kihalását okozhatja. Már csak azért is, mert a tobzoskák nem túl szaporák: a nőstények évente csak egy utódot hoznak világra. Ráadásul az orvvadászok dolgát megkönnyíti, hogy a tobzoskák, ha veszélyt éreznek, nem elmenekülnek, hanem összegömbölyödnek, így még könnyebb elkapni őket.

Mostanra egészen sokkoló mérteket öltött a tobzoskavadászat, ezért a kínai hatóságok brit kutatókkal együtt próbálják felhívni a figyelmet a szerintük elfelejtett fajra. A hatóságok az elmúlt években több száz tobzoskát koboztak el a csempészektől és több tonnányi pikkelyt foglaltak le. Csak az elmúlt egy évben közel egytonnányi pikkelyt találtak. A kutatók szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, a tobzoskakereskedelem ennél jóval nagyobb mértékű. Különösen mert a tobzoskapikkelyek ára évről évre nő.

Rovatok