Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a soha nem halványuló festék

2014. március 19., szerda 13:26

Soha el nem fakuló kijelzőkhöz és örökké szép színű falakhoz készített tartós festéket a Harvard Egyetem mérnöki karának kutatócsoportja. Színképző módszerüket a madaraktól lesték el, a tollak ugyanis évszázadokon át megőrzik ragyogó színüket.

A manapság használt festékek olyan színezőanyagokból állnak, amelyek a fény bizonyos hullámhosszait elnyelik, a többit pedig visszaverik. Ez azt jelenti, hogy a festék mindig egy kis energiát is elnyel, ami idővel fakuláshoz vezet. Ezzel szemben a madarak tolla fényes marad, mert azon másképp jönnek létre a színek: apró struktúrák erősítik fel a fény bizonyos hullámhosszait.

A tollak sejtjeiben nanométeres pórusok vannak, amelyekről az elrendezésük miatt csak bizonyos színek verődnek vissza. Vinothan N. Manoharan és munkatársai ugyanezt a hatást reprodukálták egy apró részecskéket tartalmazó oldattal. Az oldat kiszáradásának mértékétől függ, hogy az milyen színeket ver vissza.

Manoharan abban bízik, hogy a festékükkel olyan kijelzőt tudnak építeni, amelyen mindig ragyogó színek jelennek meg. Reméljük, hogy a Harvardon zajló munka a továbbiakban is sikeres lesz, és hamarosan olyan szépek lesznek a számítógépek kijelzői, mint egy nyomtatott magazin lapjai.

Rovatok