Index Vakbarát Hírportál

Dekódolták az eddigi leghosszabb genomot

2014. március 21., péntek 15:05

A terpentinfenyő (Pinus taeda) az egyik legfontosabb fafajta az Egyesült Államok délkeleti részén, mert gyorsan benépesíti az elhagyott kőolajmezőket, ráadásul az illata a ginre emlékeztet. Nemrég még egy meglepő tulajdonságára fény derült: sokkal nagyobb a genomja, mint bármi másnak, amit eddig sikerült dekódolni.

A növény DNS-e 22,18 milliárd bázispárt tartalmaz, tehát az örökítőanyag hétszer hosszabb, mint az emberi genom. A terpentinfenyő génjeinek 82 százaléka duplikáció, szemben az emberi gén 25 százalékával.

Új módszerekre is szükség volt, hogy a hatalmas adatmennyiséggel meg tudjanak birkózni a tudósok. A genom túl nagy volt ahhoz, hogy a hagyományos eljárást használják, amelyben a genom kisebb töredékeit szekvenálják, és végül az eredeményeket összeillesztik. Ehelyett genetikai klónozással készítették elő az egyes szakaszokat, hogy könnyebben tudják összeállítani a teljes genomot.

Egyelőre nem tudni, hogy a fenyőfajnak miért van ilyen nagy genomja, és a kutatók még derítették ki, hogy a génjeiből mennyi vesz részt fehérjék létrehozásában. Néhány betegséggel szembeni védettséget nyújtó, illetve növekedést segítő gént már azonosítani tudtak, és éppen ez az, ami a helyi erdészeket a leginkább érdekelni fogja.

Rovatok