Index Vakbarát Hírportál

Elvis Presley szívbeteg volt

2014. március 26., szerda 12:06

Elvis Presley szívbeteg volt, ez közrejátszhatott az énekes korai halálában – derült ki abból a DNS-vizsgálatból, amelyet a Channel 4 brit kereskedelmi televízió kérésére végeztek el.  A szerdán adásba kerülő műsor megrendelésére olyan hajmintát analizálták, amelyet az énekesnek tulajdonítanak és fodrászának egy barátja bocsátotta rendelkezésükre – tudósított a The Guardian brit napilap online kiadása.

Elvis Presley 42 éves korában, 1977. augusztus 8-án hunyt el, Graceland nevű memphisi otthonának fürdőszobájában találtak rá. Bár a hivatalos álláspont szerint szívroham okozta a tragédiát, a szívleállás okáról sokféle spekuláció született.

Az Elvisnek tulajdonított hajszál DNS-elemzését végző Stephen Kingsmore, a Kansas City-i Gyermekkórház Genomikai Központjának igazgatója elmondta: olyan génvariánsokat mutattak ki, amelyek migrént, glaukómát és elhízást okoznak.

Gyorsételfüggő volt

A tudósok megtalálták azt a létfontosságú génvariánst, amely a szívizom-gyengüléssel járó betegséget, a hipertrófiás kardiopátiát okozza. Az énekesnél a betegség sok tünete fellépett: szívritmusa szabálytalan volt, fáradékonysággal, ájulással és magas vérnyomással is küzdött.

Presley gyorsételfüggő volt, vényköteles gyógyszerek tömegét szedte, gyakran gyötörte fejfájás, rosszul látott, élete felében pedig erősen elhízott. Kingsmore szerint az eredmények olyan erejű bizonyítékkal szolgálnak, mint a tettes kezében talált füstölgő puska. Úgy véli, az adatok ismeretében nem tisztességes az énekes életmódját okolni korai halála miatt.

„Évtizedeken át vádolták azzal, hogy a túl sok evéssel és gyógyszerszedéssel maga idézte elő a tragédiát. Természetesen ezek nem javítottak az egészségén, ám most úgy tűnik, DNS-ének hibája állhatott a háttérben" – magyarázta a genetikus.

A műsor producerei elküldték az eredményeket Lisa Marie Presley-nek, a sztár lányának, ám ő nem reagált a levélre. Mark Evans műsorvezető elmondta: biztos abban, hogy Elvis DNS-ét elemezték, bizonyítani azonban nem tudja.

Rovatok