Index Vakbarát Hírportál

Most kell megnézni a Marsot

2014. április 8., kedd 19:07

Az áprilisi égbolton a Marsot kell nézni: 2008 óta most lesz a legközelebb a Földhöz, írja a Tech Times. Mivel jellegzetesen vörös, és nagyon fényes, a derült égbolton könnyű lesz megtalálni. Napnyugta után körülbelül egy órával a kelet-délkeleti irányban kell majd keresni. 

Április 8-ról 9-re virradó éjjel a Mars a Földről nézve pontosan a Nappal átellenes irányban lesz majd, de csak 14-én ér hozzánk a legközelebb (mivel a bolygók nem kör, hanem ellipszis alakú pályákon keringenek a Nap körül): mindössze 92 millió kilométerre lesz a Földtől. A legmagasabb pontot a Mars a horizonton éjfél után éri majd el. 

Ráadásul április 14-én egy teljes holdfogyatkozás is várható, ekkor a Hold a Marstól mindössze néhány fok távolságra látható majd, ám a fogyatkozást csak Amerikából, és a Csendes-óceán keleti és középső részéről lehet megfigyelni. A teliholdat és a mellette fénylő vörös bolygót hazánkból is megnézhetjük.

A Mars fényessége a tiszta égbolton szabad szemmel is látható lesz, de teleszkóppal már a sarki jégsapkákat is lehet majd látni. 

Mivel A Föld és a Mars csak minden 26. hónapban közelíti meg valamennyire egymást, és a Föld egy év alatt ér körbe a Nap körül, a Mars pedig 687 nap alatt, csak 2016-ben lesz újra ennyire közel hozzánk a bolygó, mint most áprilisban. 

Rovatok