Index Vakbarát Hírportál

Agysérülés mentheti meg a rulettezőket

2014. április 9., szerda 13:49

Az MTI az Independent cikkére hivatkozva azt írja, hogy brit kutatók azonosították a játékszenvedélyért felelős agyterületet. A szerencsejáték-függők agytevékenységéről már korábban is gyanították, hogy eltér a normálistól; ezért verhetik át magukat azzal a téveszmével, hogy van esélyük a nyerésre.

A kutatócsoport rájött, hogy ha az agyi oldalbarázda mélyén elhelyezkedő insula (sziget) sérülés miatt károsodik, az elmulaszthatja ezeket a tévképzeteket. Sokan például hisznek benne, hogy pénzfeldobásnál a sok fej után valószínűbb, hogy a következő dobásnál írás jön ki, holott ez nem igaz: mindig 50 százalék lesz a fej és az írás valószínűsége.

A szerencsejátékos tévedése

A mostani felfedezés alátámasztja a feltételezést, hogy a játékszenvedély idegrendszeri okokon alapul, ezért olyan gyógyszerekkel kellene kezelni, amelyek az agy bizonyos területeit célozzák. Segítség lehet a kényszeres szerencsejátékhoz vezető téveszméket feldolgozó pszichoterápia is.

Az eredmények arra utalnak, hogy a játékfüggők insulája túlműködhet, így ők könnyebben bedőlnek a játékszenvedélyhez fűződő téveszméknek.

A vizsgálatot amerikai páciensek egy kis csoportján végezték. Minden résztvevő agysérülést szenvedett a központi idegrendszer egyik meghatározó területén. Miután a játékkedvet fokozó videojátékokat próbáltak ki – amik a fenti téveszméket erősítik –, arra kérték őket, mérjék fel nyerési esélyeiket.

A két leggyakoribb téveszme:

Az agysérült résztvevőkre, akiknek az insulája károsodott, a két szimuláció nem volt hatással. Az egészséges kontroll csoport és más agysérültek nagyobb kedvvel folytatták a játékot, amikor arra a hibás következtetésre jutottak, hogy a nyerési esélyeik nőttek.

A vizsgálatok következő szakasza az lesz, hogy megnézzük, a megrögzött szerencsejátékosoknál jelentkezik-e különbség a sziget működésében.

– mondta Luke Clark, a Cambridge-i Egyetem kutatója.

Rovatok