Index Vakbarát Hírportál

Na, ki az állatvilág top gunja?

2014. április 11., péntek 10:50

A könnyen szaporítható muslica számtalan tanulmány főszereplője, de most végre az is kiderült, miért olyan átkozottul nehéz lecsapni őket. A válasz meglepő: mert a muslicák az állatvilág vadászpilótái.

A Washington Egyetem kutatói nagy sebességű kamerákkal rögzítették a muslicák repülését nyugodt helyzetben, illetve olyan szituációban is, amikor valami veszély elől kellett kitérniük. A felvételek alapján kiderült, hogy a magukat másodpercenként kétszáz szárnycsapással a levegőben tartó miniatűr legyek villámgyors irányváltoztatással próbálják kivédeni a rájuk leselkedő veszélyt. A mérések alapján akár két szárnycsapás között is képesek reagálni, és hirtelen fordulóval, lebukással vagy emelkedéssel térnek ki.

A szakértők a folyamatot egy másodpercenként 7500 képet rögzítő felvevővel rögzítették, de egyelőre igazából fogalmuk sincs, hogy lehet képes a muslica tűhegynyi agya ilyen sebességgel feldolgozni az információkat, hogy aztán a sikerhez szükséges parancsok kiküldésére és végrehajtására is maradjon idő.

Egy kapcsolódó kutatás eredményei jelenthetik a megoldást: Az Edinburgh-i Egyetem szakemberei egy kísérletsorozat végén arra jutottak, hogy a kis méretű állatok anyagcseréjének sebessége kapcsolatban áll azzal a ténnyel, hogy az embernél jóval nagyobb teljesítménnyel végzi el az agyuk a külvilágból érkező információk feldolgozását. Abban a kísérletben azt próbálták meg kinyomozni, miért olyan istentelenül nehéz lecsapni egy legyet.

Rovatok