Index Vakbarát Hírportál

Így számolnak le a LED-es lámpák a mosóporokkal

2014. április 20., vasárnap 15:38 | aznap frissítve

A LED-es izzók rengeteg előnnyel rendelkeznek: keveset fogyasztanak, és meleg fényt adnak. Ugyanakkor leszámolnak a mosóporok legnagyobb trükkjével, a fehérítővel, írja a Gizmodo.

A mosóporok fehérítő hatása ugyanis trükk: a gyártók olyan anyagokat, FWA-t raknak a mosószerbe, amely ultraviola sugárzás hatására látható, kékes fényt bocsát ki. Ez a kékes fény az, ami ellensúlyozza a már többször mosott, fehér anyagok sárgás elszíneződését. A folyamatnak köszönhetően látjuk fehérebbnek régi ruháinkat is.

A csoda a LED-es lámpák megjelenésével enyészik el. Ez a fényforrás ugyanis nem bocsát ki UV-fényt, így aztán a fehérítőhatás is elmarad.

Így vezetik meg a háziasszonyokat

Egy Dr. Kevin Houser által végzett kísérletben 39 nem színvak tesztalanyt válogattak ki, akiknek frissen mosott ruhákat kellett sorba rakniuk aszerint, hogy mennyire fehérek. A sor tükrözte a mosószer FWA-szintjét. Amikor viszont ugyanezt a kísérletet LED-megvilágításnál végezték, a ruhák teljesen véletlenszerűen kerültek sorba.

A kutató szerint van megoldás, mégpedig az UV-val dúsított fényt kibocsátó LED-ek. A blog rámutat, hogy ezek azonban nem széles körben forgalmazott termékek, így a jövő a sárgás színű fehér ruháké.

Rovatok