Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a túl fényes szupernóva rejtélyét

2014. április 25., péntek 17:23

Egy 2010-ben felrobbant szupernóva túl fényes volt egy átlagos csillag felrobbanásához képest. A kérdés sokáig foglalkoztatta a csillagászokat, míg rá nem jöttek a megoldásra. Kiderült, hogy egy kozmikus lencse okozta a hatást.

A PS1-10afx nevű szupernóva nagyjából harmincszor volt fényesebb, mint a körülmények alapján lehetett volna. A csillagászok azt is tudják már, hogy miért. Egy közeli galaxis gravitációja miatt lett jóval fényesebb.

A kutatócsoport a Science folyóiratban magyarázta el a jelenséget: egy távoli forrásról érkező fény útját az előtte lévő nagy tömegű égitest meggörbíti. Vagyis a nagy tömegű égitestek gravitációs hatása közelében elhaladó fény terjedését is meggörbíti, így tulajdonképpen lencseként működik.

A PS1-10afx egy 1a típusú szupernóva, ami azt jelenti, hogy egy kisebb tömegű csillag, egy fehér törpe végső robbanását jelenti. Ezeknek a szupernóváknak előre meghatározható a fényük, a kutatók kozmikus távolságmérőként is tudják használni emiatt. Ezért volt furcsa, hogy harmincszor volt fényesebb a vártnál.

Az elmúlt években több kutatócsoport is megpróbálta megmagyarázni a jelenséget, mert abban egyetértettek a kutatók, hogy valószínűleg 1a típusról van szó. Robert Quimby, a Tokiói Egyetem Kavli Institute for the Physics and Mathematics csillagásza vetette fel a gravitációs lencsehatást, mint lehetséges magyarázatot.

A probléma az volt, hogy a közelben nem volt olyan égitest, amely lencseként működhetett volna. Amikor tavaly a szupernóva fénye elhalványult, Quimby és csapata megint nekiállt megkeresni a lencsét. A hawaii Keck 1 távcsővel 6,5 órán keresztül vizsgálták a robbanás helyét, hátha találnak valami gyanúsat. Végül meg is találták a galaxist, amely elég kicsi méretű és 8,2 milliárd fényévnyire van a Földtől. Sokkal kisebb, mint a Tejútrendszer, nagyjából tízmilliárd csillagnyi a tömege.

A szupernóva galaxisa nagyjából 9 milliárd fényévnyire van a Földtől, így Robert Kirshner, a cambridge-i Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagásza szerint bizonyítást nyert, hogy a pici galaxis okozta a lencsehatást és nem egy más típusú szupernóváról van szó.

Néhány csillagász azonban még mindig kételkedik, így a Hubble űrteleszkópot is ráállítanák a problémára, hátha több adatot tud szerezni a térségről. Saurabh Jha, a New Jerseyben lévő Rutgers University asztrofizikusa főként arra kíváncsi, hogy mekkora lehet a közelebb lévő galaxis tömege.

Rovatok