Index Vakbarát Hírportál

Kaméleonként viselkedik egy növény

2014. április 26., szombat 18:27

Az álcázás nem ismeretlen dolog az állatvilágban: egyes lepkefajok hernyója kígyónak álcázza magát, így ijeszti el a ragadozókat. Myrmarachne nevű ugrópókfaj hangyának álcázza magát. Sokkal kevesebb utánzást ismerünk a növények között. 

A Boquila trifoliolata nevű fás szőlő képes átalakítani leveleit, hogy azok a befogadó fára hasonlítsanak. A Boquila trifoliolata Chilében és Argentínában őshonos. Ez az első növény, amelyről bizonyították, hogy több más növényt is képes imitálni. Ezt a ritka tulajdonságot mimetikus polimorfizmusnak hívják.

Korábban csak lepkéknél figyelték meg ezt a tulajdonságot – állítja a Current Biology szaklapban megjelent cikk. Amikor a szőlő felmászik egy fa ágaira, képes megváltoztatni leveleinek méretét, alakját, színét, irányát, sőt a mintázatukat is.

Levelének formáját még akkor is megváltoztatja, ha a másik növény levelei tízszer nagyobbak. A kutatók szerint ezzel a levélevő organizmusok ellen védekezik. Azt egyelőre nem tudják, hogyan képes azonosítani a lemásolandó fa tulajdonságait, de valószínűleg szagok és vegyi anyagok alapján.

Rovatok