Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették a perui kővonalak titkát

2014. május 7., szerda 09:18

A híres Nazca-vonalaknál is idősebb, de szintén furcsa, kövekből kirakott vonalakra bukkantak a kutatók Peruban. A vizsgálatok szerint a kővonalak a Paracas-kultúrából maradtak ránk, és már jó néhány évszázaddal a Nazca-vonalak keletkezése előtt létezhettek.

„Egész pontosan nagyjából 300 évvel hamarabb hozhatták létre őket” – mondja Charles Stanish, a UCLA kutatója. A Paracas-kultúra a mai Peru délnyugati partvidékén alakult ki az időszámításunk előtti 8. században, a Nazca-civilizáció csak nagyjából hétszáz évvel később, az időszámításunk előtti 1. században kezdett igazán kifejlődni.

A most talát kővonalak nem hasonlítanak a Nazca-vonalakra, például nem állatokat ábrázolnak. A kutatók szerint a kövekkel határolt területek főleg olyan rituális tevékenységek helyszínét jelölték, amiknek amúgy nem volt konkrétan kijelölt helye. Az akár három kilométer hosszú kővonalak emellett jelzések is voltak, amik segítették az embereket a tájékozódásban. Stanish és kollégái szerint a kövek az európai kereskedelmi útvonalak jelzéseihez hasonló módon mutatták az utat azokhoz a mesterségesen épített halmokhoz, ahol az akkoriban arrafelé élők a különböző ünnepségeiket és szertartásaikat rendezték. Ezt erősíti az is, hogy a kutatók szerint a talált vonalak nagy része az öt fő halom egyike felé mutat.

Rovatok