Index Vakbarát Hírportál

Az ásítás hűsíti az agyat

2014. május 8., csütörtök 09:11

Ásítunk lefekvés előtt, ébredés után, akkor ha unatkozunk, de akkor is, ha stressz ér bennünket. Mi ezekben a közös? A University of Vienna, a Nova Southeastern University és a SUNY College közös kutatása szerint azért van szükségünk az ásításra, hogy optimális állapotban tartsuk az agyunk hőmérsékletét. Ez a ragályos ásításra (amikor az egyik ember ásítása ásításra készteti a másikat), és a spontán ásításra is igaz – írja honlapján a University of Vienna. A hűsítés az agyi funkciók hatékonyságát is javítja.

Pontosabban: csak egy meghatározott hőmérséklet-tartományban ásítozunk. Ezt úgy tesztelték, hogy bécsi járókelők ásításának gyakoriságát vizsgálták nyári és téli hónapokban, majd  összehasonlították az eredményeket egy azonos kísérlettel, amit szárazabb éghajlaton, Arizonában végeztek.

Azt kapták, hogy kevesebbet ásítunk nagy melegben (37 fok környékén, például a nyári Arizonában) és a fagypont környékén (a téli Bécsben). Ez azt jelenti, hogy az ásítások számát nem a napos órák száma, hanem egy meghatározott hőmérséklet-tartomány befolyásolja, ami körülbelül 20 fok körül ingadozik.

A kutatást a Physiology & Behaviour folyóiratban publikálták. 

Rovatok