Index Vakbarát Hírportál

3,7 milliárd forint egyetlen megoldásért

2014. május 20., kedd 09:41

Nagy-Britannia tízmillió fontot (3,7 milliárd forintot) ajánl az emberiség egyik –közönségszavazással megállapított – legégetőbb tudományos problémájának megoldásáért, írja az MTI.

A The Longitude Prize ihletője egy 1714-es verseny volt, amelyben egy hajó helyzetét kellett meghatározni a tengeren. John Harrison a tengerészeti kronométer feltalálásával nyert, amivel forradalmasította a navigációt. 

A szervezők hétfőn arról tájékoztattak: közönségszavazással dől majd el, hogy hat fontos tudományos probléma közül melyiket kell megoldani. A voksokat a paralízis visszafordítására, az antibiotikum-rezisztencia legyőzésére, a demenciával küzdő emberek életének javítására, a mindenki számára élelem és tiszta víz biztosítására vagy a légiközlekedés környezeti kárainak kiküszöbölésére lehet leadni.

A kiválasztott témát június 25-én hirdetik ki. A nemzetközileg is nyitott versenyre szeptembertől lehet jelentkezni. A versengést felügyelő tudósok között szerepel Martin Rees brit csillagász és kozmológus is. A pénzjutalmat a Nesta karitatív szervezet és egy kormányzati intézmény ajánlotta fel.

Rovatok