Index Vakbarát Hírportál

Szabotázs végzett az orosz rakétával?

2014. május 29., csütörtök 12:41

Az illetékes tényfeltáró bizottság tisztázta, milyen műszaki hiba miatt történt az orosz Proton hordozórakéta két héttel ezelőtti balesete, és nem zárja ki, hogy szabotázsakció történt, írja az MTI.

Az Interfax hírügynökség idézte csütörtökön a testület megállapításait, amely szerint a baleset legvalószínűbb oka az, hogy szétesett a harmadik fokozat kormányának motorjában a turbószivattyú csapágyának rögzítője.

Alekszandr Daniljuk, az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz kutatóintézetének (CNIIMas) igazgatóhelyettese úgy fogalmazott, hogy "a szándékos szabotázs lehetősége nem zárható ki".

A baleset május 16-án történt. Az orosz hordozórakétának egy nagy teljesítményű távközlési műholdat kellett volna Föld körüli pályára állítania, de a repülés 545. másodpercében meghibásodott, és a Csendes-óceán felett megsemmisült.

A szándékos szabotázs elméletének erejét gyengíti, hogy pillanatnyilag senkinek sem áll komolyan érdekében az, hogy rombolja az orosz űrtechnológiába vetett bizalmat. Az amerikaiak például pillanatnyilag azért tudnak feljutni az űrbe, mert az oroszok komoly dollárszázmilliókért taxiznak nekik.

Ráadásul korábban több hasonló incidensnél is kiderült, hogy sima emberi tévedésre visszavezethető okok állnak a háttérben. Volt, hogy egy programhiba vezetett a misszió korai lezárásához, de olyan is előfordult, hogy a rakéta gyorsulásmérőjét fordítva szerelték be. Az már a látványos kudarccal végződött Fobosz-Grunt küldetésnél is kiderült, hogy az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz képtelen gátat szabni az agyelszívásnak, és aki csak teheti, már jól fizető állást vállalt külföldön, azok pedig, akik maradtak, nem mindig a szakma legjobbjai.

Rovatok