Index Vakbarát Hírportál

Cousteau unokája is a víz alá költözik

2014. június 2., hétfő 07:31

Világhírű nagyapja, Jacques Cousteau néhai híres francia tengerkutató víz alatti élés rekordját akarja megdönteni unokája, Fabien Cousteau oceanográfus, aki helyi idő szerint vasárnap délelőtt költözik be a floridai partoknál az Atlanti-óceán mélyén lévő Aquarius nevű víz alatti laboratóriumba, írja az MTI.

"Számomra ez szimbolikus, mivel nagyapám és csoportja 30 napot töltött a víz alatt a Vörös-tenger mélyén 50 évvel ezelőtt" – mondta az óceánkutató indulása előtt az AFP francai hírügynökségnek.

Cousteau és csapata az Egyesült Államok délkeleti részén fekvő Florida Keys szigetcsoport közelében 20 méter mélyen fekvő laboratóriumba költözik be a tervek szerint 31 napra. Misszió-31 tudományos programjukban a klímaváltozásnak a tengerek élővilágára gyakorolt hatásait tanulmányozzák, illetve azt, milyen hatással van lelkileg a tengermélyén élés az egyénre.

A következő 31 napon élőben követhető lesz a csapat tevékenysége a www.mission-31.com honlapon. Minden nap körülbelül 12 órát töltenek búvárkodással. 

Nagyapa, aki 1997-ben meghalt, mindig azt emlegette, "ahhoz, hogy filmet készíts egy halról, magadnak is hallá kell változod" – emlékezett az óceánkutató. "És nincs annál jobb, mint az ismeretlent és bolygónk mélységeit filmezni úgy, hogy 31 napra hallá változunk. És hála az internetnek, ez lesz az első alkalom, hogy egy Cousteau-expedíció valós időben az egész világot meghívhatja felfedező útjára" – tette hozzá.

"Nagyapám mindig erről álmodott, de nem volt meg hozzá a technológiája. Olyan lesz ez, mintha egy kicsiny lakásban együtt élnél az öt legjobb barátoddal, csupán a párásság lesz igen nagy. A csapat távol lesz családjától, barátaitól, esetemben még a kutyámtól is" – magyarázta. 

Az Aquariuson az élet igen bonyolult, nagyon párás belül a levegő, állandóan megy a légkondicionáló, hogy félig száraz körülményeket tudjunk biztosítani. Rendszeresen kapunk váltóruhát, négy-öt naponta új pólók érkeznek majd a felszínről – hangoztatta.

A 45 esztendős Fabien Cousteau és csapata azt tervezi, hogy Skype-on keresztül fog beszélgetni világszerte tanuló iskolásokkal, háromdimenziós dokumentumfilmet készít, saját magán vizsgálja a víz alatti életmód hatásait, halcenzust készít, megméri a környező vizek szennyezettségi szintjét, koralltenyésztő technológiákkal kísérletezik. 

Az Aquarius laboratórium az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) tulajdonát képezi és a Florida International University (FIU) működteti. Az építményt egykor a NASA használta, hogy felkészítse asztronautáit az űrbéli magányra és súlytalanságra.

Rovatok