Index Vakbarát Hírportál

Miért, egy labda nem vágyik szeretetre?

2014. június 2., hétfő 11:07

Hogy irtózatos mennyiségű szemetet termelünk, az közismert; az már kevésbé, hogy ez a szemétkupac szép lassan eljut a Föld utolsó érintetlen csücskébe is. A Laysan-albatroszok például előszeretettel költenek a civilizációtól távoli Midway Atollnál, Hawaii-on.

A képen látható példányt is ott fotózták le – csak éppen nem egy albatrosztojást dédelget, hanem egy gyakorláshoz használt baseball-labdát. És ez nem egy helyi pályáról származik, hanem a nagy csendes-óceáni szemétfoltból. Ennek a méreteit jól illusztrálja, hogy évente 50 tonna szemét sodródik partra csak a Papahānaumokuākea Marine National Monumentnél, ahol az albatroszok költőhelye is van.

Már korábban is megfigyelték, hogy a Laysan-albatroszok előszeretettel dédelgetnek szemetet, különösen a tojás alakú példányokat. Ez még nem ártalmas az állatokra, a rengeteg megevett szemét viszont igen. A madarak évente öt tonna hulladékot falnak föl, és már a kicsiknek is gyakran visznek szemétdarabokat a fészekbe, mivel nem tudják megkülönböztetni azt a táplálékból.

És hogy ennek mi az eredménye? Az itt látható horrorisztikus képek.

Rovatok