Index Vakbarát Hírportál

Biotechnológiai labort avattak a PTE-n

2014. június 4., szerda 11:56

A kutatást, az oktatást és a betegellátást szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) komplex orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázisa, amelyet szerdán adtak át – írja az MTI.

A PTE Immunológiai és Biotechnológia Intézetében magyar-horvát együttműködés keretében, uniós finanszírozással alakították ki a korszerű, Honvéd utcai laboratóriumi diagnosztikai egységet. Ezzel Pécs a jövőben nemzetközileg is fontos helyszíne lehet az immunológiai kutatásoknak és a daganatos betegségek elleni harcnak.

A komplexumban folyó alkalmazott kutatások, valamint a szakmai és gazdasági szereplők jelenléte utat nyithat új gyógymódok, gyógyszerek fejlesztéséhez, tovább emelheti a pécsi orvosi biotechnológiai képzés minőségét, illetve fontos szerepet játszhat különböző daganatos kórok, továbbá egyes autoimmun betegségek kezelésében.

A közlemény szerint pécsi kutatók már korábban komoly eredményeket értek el ebben a tudományágban: már nemzetközi szabadalmuk is van a laboratóriumi immunológiai diagnosztikában.

A szerdán átadott központ létrehozása része annak az 1,8 millió euró költségvetésű magyar-horvát biotechnológiai fejlesztési programnak, amelynek keretében korábban Pécsen az élettani kutatásokhoz fontos laboratóriumi állatházat alakítottak ki, és angol nyelvű tananyagot állítottak össze biotechnológus hallgatóknak.

Rovatok