Index Vakbarát Hírportál

Ismerje meg a legszorgosabb kínai orvost

2014. június 27., péntek 15:50

Hét év alatt több mint hétezer, szívbetegséggel világra jött gyereket operált meg egy kínai orvos, Csang Vej-ta – írja az MTI. A szívspecialista kórházigazgató a műtétek mellett 200 ezer kilométert utazott az országban, miközben gyerekek ezreinek teremtette meg az ingyenes vizsgálatok és szűrések lehetőségét. 

A főorvos és kórházi csapata az idők folyamán több mint húsz új eljárást fejlesztett ki veleszületett szívbetegségek sebészeti kezelésére. Ezek eredményeként 98,6 százalékos gyógyulási arányt mutattak ki a páciensek között. Csang legfiatalabb betege ötéves volt.

A China Daily szerint a sebészeti beavatkozások és a szűrések egy 2007-ben indított helyi jótékonysági program részeként ingyenesek voltak.

A százmilliós Kuangtung tartományban készült vizsgálat szerint 2008 és 2012 között évente átlagosan 200 ezer csecsemő született valamilyen szívbetegséggel. A szakemberek szerint az újszülöttek esetében ez a legelterjedtebb halálozási ok az országban. A problémát elsősorban a késői diagnózisban, a vidéki szakegészségügyi ellátás hiányosságaiban látják.

Rovatok