Index Vakbarát Hírportál

Óriásörvényeket figyeltek meg az űrből

2014. június 27., péntek 13:49

Oceanográfusok egy csapata megfigyelte, hogy a Föld óceánjaiban a légköri mozgásoktól függetlenül is hatalmas víztömeg-mozgások zajlanak. Az új eredmények módosíthatják a a kutatók hagyományos időjárási modelljeit, és hozzájárulhatnak a klímaváltozás pontosabb megértéséhez is.

A jóval látványosabb légmozgásokhoz képest a most megfigyelt jelenség sokkal lassabb, ugyanakkor óriási vízmennyiséget mozgat meg: több mint 96 kilométer átmérőjű örvények naponta nagyjából 5 kilométert tesznek meg. A kutatók mezoskálájú örvényeknek nevezték el őket, mert egy repülőgép keltette fodrozódásnál nagyobbak, de egy óceáni vízkörzés méretét nem érik el.

Úgy kell elképzelnünk őket, mint egy-egy fordított állású hegyet, amelyet a saját forgása tart egyben, és több mint 900 méter mélyre nyúlik. A Science folyóiratban megjelent tanulmány szerint e vízhegyek össztömege több mint harmincszorosa annak a vízmennyiségnek, amelyet a világ összes folyója együttesen az óceánokba juttat.

Sea Surface Height Maps from Radar Altimetry

Ez akkora szám, amelyre még a kutatók sem számítottak, mondta el Bo Qiu, a Hawaii Egyetem kutatást vezető professzora. Az örvények szabad szemmel gyakorlatilag láthatatlanok. A megfigyelésükhöz a NASA műholdjait használta Qui és csapata, illetve azt a több mint 3000 víz alatti mérőszerkezetet, amelyek a világ vizeiben szétszórva figyelik a hőmérsékletet, a sótartalmat és más hasonló értékeket.

Korábban azt gondolták, hogy a Golfhoz hasonló áramlatok felelősek az óceánokban utazó olyan dolgokért, mint a hulladék, különböző tápanyagok, vagy a szén-dioxid és a hő. Utóbbi kettő különösen fontos a klímaváltozás szempontjából, ezért az új eredmények ennek megértésében is fontos lépést jelenthetnek.

Rovatok