Index Vakbarát Hírportál

Egész ország menekülhet új szigetre a süllyedés elől

2014. július 2., szerda 15:25

Szigetdarabot vásárolt a Kiribati Köztársaság – jelenti a szokatlan hírt a Quartz. A Csendes-óceán közepén elhelyezkedő szigetország a Fidzsihez tartozó Vanau Levu szigetén vett meg egy 20 négyzetkilométeres területet 8.8 millió dollárért, ami nagyjából 2 millárd forint. Egyelőre földművelésre és halászatra fogják használni, de ha költözésre kényszerülnek, az egész lakosság áttelepülhet az új területre.


Nagyobb térképre váltás

Kiribatit ugyanis régóta fenyegeti a veszély, hogy teljesen ellepi a tenger. A harminckét atollból (gyűrű alakú korallzátonyból) álló sziget körüli vízszint évente 1,2 centimétert emelkedik, ami az átlagosnál négyszer gyorsabb. Szakértők szerint 2100-ra az ország teljesen eltűnhet, de a helyiek szerint ez optimista becslés: ők arra számítanak, hogy 20-30 éven belül költözniük kell. Anote Tong, Kiribati elnöke szerint a mostani üzlet erre az eshetőségre is vészmegoldást jelenthet.

Ugyanakkor a jelenben is rengeteg problémát jelent a magas tengerszint. A sziget csak három méterre emelkedik ki a vízből, így az óceán gyakran elönti a termőföldeket és a halászterületeket. Ez túl sóssá teszi a talajt, szennyezi az ivóvizeket, rongálja az épületeket, és a halászatot is nehezíti. Ezért a földvásárlás már most is segíthet a lakosság élelemellátásának biztosításában.

A szigeten élők közül egyébként többen is kértek már menedékjogot Új-Zélandon, egyelőre sikertelenül. A jóslatok szerint azonban a kiribatiak nyomában újabb hasonló kérelmek várhatók, mivel a „klímamenekültek” száma 2050-re a 700 milliót is elérheti.

Rovatok