Index Vakbarát Hírportál

Múzeumba kerül a német őshaldinoszaurusz

2014. július 3., csütörtök 13:57

Az MTI azt írja, egy tengeri őslény 180 millió éves csontvázára bukkant egy fosszíliagyűjtő kutató a németországi Braunschweigban. Ralf Kosma, a braunschweigi Természettudományi Múzeum munkatársa elmondta, hogy az ichtioszaurusz (halgyík) vázának 35 százaléka maradt meg, de néhány csigolyát, a bordákat és koponyacsontot már azonosították.

A lelet megtalálását két héten át titokban tartották, hogy biztonságban feltárhassák a csontokat. Ulrich Joger múzeumigazgató elmondta: remélik, az újonnan felfedezett ichtioszaurusz még több látogatót vonz az intézmény novemberig tartó őskori kiállítására. 

Arról nem érkeztek hírek, hogy a német autópálya-rendőrség megerősített ügyelettel várja-e a novemberi intézménynyitás miatt hirtelen megemelkedő nemzetközi tranzitforgalmat, de a rendelkezésre álló adatok alapján erősen valószínűsíthető, hogy felkészültek a megvadult ichtioszaurusz-rajongó múzeumjárók rohamára.

A térség egyébként gazdag a német haldinoszauruszokban. Két éve találtak itt egy olyan halgyíkot, ami hüllőszerű ősöktől származott, és tökéletesen alkalmazkodott a vízi élethez. Az állatok lábai evezőszerűek voltak, és nemcsak a testük hasonlított a delfinéhez, hanem a szaporodásuk is: nem tojásokat raktak, hanem élve szülték a vízbe az utódaikat.

Rovatok