Index Vakbarát Hírportál

Mutáns férgek segíthetnek, hogy ne rúgjunk be

2014. július 17., csütörtök 12:53

Az austini Texasi Egyetem idegtudósai olyan mutáns férgeket hoztak létre, amelyekre nem hat az alkohol. A kísérlet eredményei az elvonási tünetekkel küzdők kezelésében lehetnek majd hasznosak.

A Journal of Neuroscience nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a BK csatorna egy módosított változatát juttatták a férgekbe, amely az emberi idegsejt egy olyan molekulája, amely az alkohol lekötéséért felel. Ez a csatorna több olyan, fontos élettani funkciót szabályoz, mint az idegsejtek, a véredények vagy a húgyhólyag működése. A most létrehozott mutáció lényege, hogy ezeket nem befolyásolja, csak a BK csatorna alkoholra adott reakciójára hat.

„Szerencsénk volt, és találtunk rá módot, hogy úgy tegyük a csatornát érzéketlenné az alkoholra, hogy hatással lennénk a normális működésére.” – mondta el Jon Pierce-Shimomura az egyetem alkoholfüggőséggel foglalkozó adjunktusa.

Más drogokkal ellentétben az alkohol nem az idegrendszer egy konkrét részét célozza, hanem komplexebb módon hat az agy több különböző részére, így a különféle aspektusaiért – mint a függőség, a tűrőképesség vagy az elvonási tünetek – más-más terület lehet felelős.

A kísérletben használt féreg, a Caenorhabditis elegans megfelelő alany a részegség modellezésére, viszont más vonatkozások vizsgálatához nem ideális, ezért a következő lépésben a tudósok egereken is kipróbálnák a módosított BK csatornát, hogy megnézzék, hatással van-e az alkoholfogyasztás más jellemzőire is. Pierce-Shimomura szerint az sem kizárt, hogy egy napon képesek lesznek olyan gyógyszert előállítani, amellyel egy kém James Bondhoz hasonló alkoholtűréssel lesz képes az asztal alá inni ellenfelét anélkül, hogy ő maga lerészegedne.

Rovatok