Index Vakbarát Hírportál

Oxigént fognak gyártani a Marson

2014. augusztus 1., péntek 13:00

A következő évtizedben már olyan űrszonda fogja bejárni a Mars felszínét, amely oxigént is tud gyártani. A kétmilliárd dolláros jármű a marsi légkör szén-dioxidjából állítja elő az oxigént, amit az odalátogató űrhajósok fognak belélegezni, de rakéták üzemanyagaként is felhasználják majd. Azért akarják helyben legyártani az oxigént, mert odavinni nagyon drága lenne.

A NASA csütörtökön jelentette be, hogy összesen hét komoly műszer lesz a következő marsi járműn, amit 2020-ban akarnak felbocsátani, és 2021-ben ér oda.

Eleinte csak kísérleteznek az oxigéngyártással, amely egy MOXIE nevű eszköznek lesz a feladata. Ez óránként állít elő körülbelül 22 köbcentiméternyi oxigént, és ha beválik, akkor két évvel az űrhajósok Marsra érkezése előtt odaküldenek egy százszor nagyobb teljesítményű oxigéntermelő eszközt. Az aktuális tervekben az áll, hogy csak valamikor a 2030-as években megy ember a vörös bolygóra.

Az üzemanyag több alkotóelemeinek egy részét már a Földről is oda tudják szállítani, a hidrogén például elég könnyű ahhoz, hogy elférjen az űrhajósok rakományában, más kémiai anyagokat pedig szintén a Marson fognak kibányászni.

Lesz még a felszerelésben:

John Grunsfeld, a NASA tudományos igazgatója elmondta, a Curiosity átalakított klónja fogja előkészíteni a terepet a Mars meghódításához.

Rovatok