Index Vakbarát Hírportál

A genetika határozza meg, kinek mennyi alvásra van szüksége

2014. augusztus 2., szombat 14:53 | aznap frissítve

Mindig is irigyelte azokat a barátait, akik a nap 24 órájából 20-at aktívan töltenek, és még a következő nap sem nyálcsorgató zombiként szenvedik végig? Akkor most van önnek egy rossz hírünk: ezek a barátai azért bírják ilyen kevés alvással, mert így születtek, azaz megvan bennük a Thatcher-gén, amely önből viszont minden bizonnyal hiányzik.

Amerikai tudósok nemrég fedezték fel, hogy egy bizonyos gén miatt egyes emberek az egészségesnek tekintett nyolc órásnál sokkal, de sokkal kevesebb alvással is normálisan funkcionálnak, írja a Telegraph. A gént Margaret Thatcher egykori brit kormányfőről nevezték el, aki híres volt arról, hogy mindössze napi négy óra alvással is kibírta. Ezt a közvetlen környezete eléggé megszenvedte, ugyanis munkatársait sokszor hajnalig dolgoztatta, de elvárta tőlük, hogy kora reggel már legyenek talpon.

Thatcher elképesztő energiáját, amivel a munkáját végezte, sokan annak tulajdonították, hogy szenvedélyesen szerette, amit csinál, de kutatók szerint a genetika is benne lehetett a dologban. A tudósok 100 ikerpárt vizsgáltak, és így találták meg, hogy azoknak, akikben megvan p.Tyr362His génvariácó, öt óránál kevesebb alvás is elég, és ha hosszú ideig megvonják tőlük az alvást, akkor is képesek jól végezni különböző szellemi munkákat.

A kutatás során az ikereknek 38 órán át nem szabadott aludniuk, és ez alatt különféle feladatokat is végeztettek velük. Azok a kutatási alanyok, akikben benne volt a Thatcher-gén, 40 százalékkal kevesebbszer rontották el a feladatokat, és a 38 óra után sokkal kevesebb alvásra volt szükségük, mint a testvérüknek, akiben nem volt meg a gén.

Rovatok