Index Vakbarát Hírportál

A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét

2014. augusztus 7., csütörtök 16:15

A D-vitamin hiánya növelheti a memóriaromlás esélyét - állapította meg a kérdésről készült eddigi legnagyobb szabású tanulmány. A kutatók mintegy 1650, 65 év feletti ember adatait vizsgálták meg, az eredményeket pedig a Neurology című ideggyógyászati szaklapban közölték – írja az MTI.

A D-vitamin táplálék útján (például olajos halakkal), táplálék-kiegészítőkkel és a bőrt érő napsütéssel jut be a szervezetbe. Az idősebbek bőre azonban már nem képes hatékonyan D-vitaminná alakítani a fényt, ezért náluk valószínűbb a vitaminhiány kialakulása, és gyakran más forrásokból szorulnak pótlásra.

Az Exeteri Egyetem orvosi karának kutatócsoportja hat éven át követte a vizsgálat résztvevőit. Az időszak kezdetén senki sem szenvedett demenciától, szív- és érrendszeri betegségektől, és agyvérzés sem érte korábban az alanyokat. A vizsgálat eredményeit értékelve a kutatók kimutatták, hogy a megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező 1169 résztvevőnél tíz százalék volt a demencia kialakulásának esélye. Hetven embernél tapasztaltak komoly D-vitamin-hiányt: náluk nagyjából duplájára, húsz százalékra nőtt a kockázat.

"Azt vártuk, hogy összefüggést találunk a D-vitamin alacsony szintje és a demencia, illetve a Alzheimer-kór kockázata között, ám az eredmény bennünket is meglepett: valójában kétszer olyan erős volt a kapcsolat, mint előzetesen véltük" – magyarázta David Llewellyn, a kutatócsoport vezetője.

A kutatás ugyanakkor nem mutatta ki, hogy a D-vitamin alacsony szintje demenciát okozna. Azt az elképzelést pedig, miszerint a vitaminpótlás segít az Alzheimer-kór vagy az időskori elbutulás megelőzésében, még további vizsgálatoknak kell igazolniuk.

Rovatok