Index Vakbarát Hírportál

A kémiai reakciókat is lekapja a világ leggyorsabb fényképezőgépe

2014. augusztus 11., hétfő 14:56

Az eddig elérhető leggyorsabb fényképezőgépnél is ezerszer gyorsabb fényképezőgépet fejlesztett ki a Tokiói és a Keio Egyetem közös munkacsoportja. A képalkotás olyan sebességű, hogy akár a máshogy nem vizualizálható kémiai reakciók egy részét is le lehet vele fotózni.

A másodperc egy billiomod része alatt kattintó géppel a kutatóknak a hőátadás jelenségét is sikerült lekapniuk, ez a folyamat a fény sebességének hatodával megy végbe. A felhasználási lehetőségek ennek megfelelően szinte végtelenek: a félvezetőgyártásban a lézeres megmunkálás folyamatát lehet majd elősegíteni vele, az orvoslásban pedig az ultrahang-technológiát lehet továbbfejleszteni a segítségével. A képek 450-szer 450 pixel felbontásúak.

A kutatásban a két egyetem 12 munkatársa vett részt, a munka három éve folyik, és egyelőre messze nincs vége. A fejlesztők szerint most, hogy a technológia működik, jöhet az a fázis, amiben az egyelőre egy négyzetméteres eszközt akkorára kicsinyítik, hogy a saját laborjukon kívül mások is használni tudják.

Rovatok