Index Vakbarát Hírportál

Száz méterrel arrébb ment a Sajó

2014. augusztus 19., kedd 13:42

Több mint száz métert vándorolt a Sajó medre egyes szakaszokon az elmúlt harminc évben – állapították meg a Debreceni Egyetem kutatói az egyetem  közleménye  szerint.  A kutatás apropóját a Sajó szeszélyes viselkedése adta. A folyó a 2010-es árvíz idején tizenegy alkalommal öntött ki, azóta pedig egyre nagyobb gondot okoz a meder vándorlása.

A vizsgálatok során a szakemberek a felszín modelljére ráillesztették a levegőből készített fotókat, így sokkal könnyebb volt az egyes domborzati elemek azonosítása. A kutatás eredményei az árvíz elleni védekezéshez is segítséget nyújtanak, mert a kutatók meg tudják jósolni, hogy öt-tíz év múlva merre folyik, illetve milyen területeket veszélyeztet majd Sajó.

Sokat segített a terepmunkában az a drón, amelyet januárban vásárolt a tanszék. A kvadrokopter segítségével sokkal egyszerűbben tudtunk felvételeket készíteni a part meredek faláról, valamint a domborzatról is részletes képet kapunk – magyarázta Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének adjunktusa, a terepgyakorlat vezetője.

A Sajó alsó szakasza 2011-től szinte megbolondult, hihetetlenül gyorsan változtatja a medrét, több métert halad évente. A folyó egyes részein az 1980-as mederrel összehasonlítva több mint százméteres az elmozdulás.

– tette hozzá.

A Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke a Sajón vizsgálta a meder vándorlását 2014 tavaszán. Ehhez a tanszék helikopterével készültek légifelvételek, nagy pontosságú GPS méréseket is végeztek:

Rovatok