Index Vakbarát Hírportál

Tökéletesen működött az ebola ellenszéruma az állatkísérleteken

2014. augusztus 29., péntek 21:50

18 rézusmajomnak adták be az ebola ellen kikísérletezett, ZMapp nevű gyógyszert. Mind a 18-an meggyógyultak – írja a BBC, a Nature magazinban publikált tanulmányra hivatkozva.

Külön jó hír, hogy olyan állatokon is segített a gyógyszer, amelyeknek öt nappal a fertőzés után adták be a gyógyszert. Ez a majmoknál késői stádiumnak számít, három nappal ezután már meghalnak. Azt remélik, a lassabb lefolyás miatt az emberek esetében akár a 11. napnál járó ebolás betegeket is meggyógyíthatja. A többi kísérleti gyógyszer csak úgy hat, ha még a tünetek megjelenése előtt megkezdik a kezelést.

Csak mert valami működik állatokon, embereken még nem biztos, hogy sikeres lesz a kezelés. A ZMapp esetében ezt az is bizonyítja, hogy egy libériai orvos és egy spanyol pap is annak ellenére halt meg a betegségben, hogy a kísérleti gyógyszerrel kezelték őket. Az orvosok szerint viszont a két tény nem összehasonlítható, mert az állatokra vonatkozó adat egy tudományos kísérlet eredménye, az emberekről szóló jelentések pedig csak hírek. Mindig lesz olyan pont, ami után már túl késő elkezdeni kezelni a betegséget, mert már túlságosan tönkretette a fontos szerveket.

A BBC hírében nyilatkozó egyik virológus szerint a mostani kísérlet eddig a legmeggyőzőbb bizonyíték arra, hogy a ZMapp hatékony gyógymód lehet az ebolára az emberek esetében is.

Azért van szükség a ZMappal folytatott kísérletekre, mert nincs ismert gyógyszer az ebolára, és a vírus guinea-i kitörése óta már több mint 1500 embert megölt.

Rovatok