Index Vakbarát Hírportál

Elektromos orrot fejlesztettek ki a széklet elemzésére

2014. szeptember 2., kedd 13:15

„Elektromos orr” szagolja ki a székletben azokat baktériumokat, amelyek életveszélyes fertőzéseket okozhatnak – számoltak be brit kutatók egy új fejlesztésről. Az új eszköz, az „e-orr” a Clostridium difficile (C. difficile) különböző törzseit az általuk kibocsátott bűzös vegyi anyagok alapján azonosítja – tudósított a BBC a Metabolics című szaklapban megjelent tanulmányról. Az e-orr kidolgozói, a Leicesteri Egyetem kutatói szerint a műszert a betegek kórházi szűrésére lehet használni.

A Leicesteri Egyetem kutatói kimutatták, hogy a vizsgálatban tesztelt tízféle baktériumváltozat a metilalkohol, a kénvegyületek és más anyagok eltérő mennyiségét állítja elő.

Laboratóriumi kísérletekkel kimutattuk, hogy a különböző C. difficile-törzsek szaglása alapján eldönthető, melyik változat lehet veszélyes. A következő lépés, hogy ágytálak tartalma alapján végzünk szűrést

– mondta Paul Monk, a kutatócsoport tagja.

Az e-orr tömegspektrométerrel működik, amely másodpercenként vegyi anyagok ezreinek tömegét méri meg. Egy minta minden egyes vegyi anyagának feltérképezése úgy működik, mint az ujjlenyomat.

Martha Clokie, az egyetem mikrobiológiai tanszékének munkatársa elmondta: a C. difficile jelenlegi szűrése általában nem ad információt a baktériumtörzsről, viszont az e-orr megmutathatja, melyik változat okozta a betegséget, így az orvosok a páciensre szabhatják a kezelést – írja az MTI.

A Clostridium difficile okozta infekciók epidemiológiájával, diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatos aktualitásokról legutóbb itt írtunk

Rovatok