Index Vakbarát Hírportál

Működik az internetes gondolatátvitel

2014. szeptember 5., péntek 10:34

A Harvard Egyetem kutatói – spanyol és francia szakértők bevonásával – sikeresen teremtettek kapcsolatot két emberi agy között. A kutatók elérték, hogy sebészi beavatkozás nélkül kapcsolják össze az alanyok agyát, pedig az egyikük Indiában, a másik Franciaországban volt, egymástól 8000 kilométerre.

A világtörténelemben ez volt az első eset, hogy sikeresen végeztek el egy közvetlen adatátvitelt két emberi agy között.

A kutatásban összesen négy, 28 és 50 év közötti alany vett részt. A kísérlethez egy agy-számítógép interfészt használtak; az egyik alany ezt használva fogta az adást, míg a többiek megpróbáltak gondolatokat közvetíteni.

Az első, indiai résztvevőnek bináris kódra fordított szavakat mutattak; a kód egyes adataihoz különböző cselekvések társultak. (Például az 1-es a kéz, a 0 a láb megmozdítását jelentette.) A vizsgálathoz egy elektrofiziológiai mérőeszközt, az elektroenkefalográf egy módosított verzióját használták; ezzel valós időben követhető nyomon az idegsejtek elektromos aktivitása. Az agyból érkező jeleket ez a berendezés rögzítette, majd üzenet formájában továbbította azt az interneten.

Mindeközben a célállomáson elektromágneses indukcióval stimulálták az alany vizuális kérgét – ez az agyterület felelős a vizuális információk feldolgozásáért. Az így kapott jelet továbbították a három résztvevőnek Franciaországba.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy az agyi elektromos aktivitás jeleit kiolvasva továbbíthatók-e ezek a jelek az egyik résztvevő agyából a másik résztvevő agyába, illetve működik-e ez nagy távolságokon is, a meglévő eszközök előnyeit kihasználva. Az egyik ilyen eszköz természetesen az internet, így felmerült a kérdés, hogy fejleszthetünk-e olyan eszközt, ami átugorja a az internetes kommunikáció gépelős-beszélgetős részét, és közvetlen kapcsolatot teremt két agy között  még egymástól távoli helyek, például India és Franciaország között.

–  mondta a tanulmány társszerzője, Alvaro Pascual-Leone.

Rovatok