Index Vakbarát Hírportál

Többezer éves kurgánsírt tártak fel Bojton

2014. szeptember 5., péntek 14:02

A hajdú-bihari Bojt határában tárták fel a Kárpát-medence első olyan központi sírját, amit egy geofizikai módszerrel azonosított kurgán alatt találtak meg. A leletről Dani János, a Déri Múzeum régészeti tárának vezetője számolt be pénteken az MTI-nek. A talált leletnek a Szasa nevet adták, mivel a neme még nem tisztázódott. A debreceni régész szerint fiatal férfi lehetett, míg mások egy éltesebb korú nőt vélnek felfedezni benne.

A magnetométeres vizsgálatot az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki közötti szakaszának előkészítő munkálatai során végezték. A kurgánsírt a járófelszíntől alig 90 centiméterre találták meg, és a szerencsének köszönhetően teljesen sértetlenül vészelte át a mintegy 5000 évet.

A csontvázat a temetkezési rítus során a hátára fektették, a fejét alátámasztották. A lelet kiváló állapotban van, fogai épek. Az elhunyt feltűnően magasnövésű volt, a szerves maradványokból pedig arra következtetnek a kutatók, hogy bőrből készült cipője lehetett, de vörös festékkel átitatott szőnyegmaradványokat és kagylókat is találtak mellette.

A Déri Múzeum, a Bristoli Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Karának Régészeti Intézete és a Krakkói Régészeti Intézet együttműködésével zajló kutatás eredményeként olyan fontos információkat tudhatunk meg, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk a kelet-európai sztyeppékről bevándorolt őskori nép szokásairól, életmódjáról, táplálkozásáról – mondta Dani János. A Hajdú-Bihar megyében hamarosan elkezdődő autópályaépítések miatt további hasonló vizsgálatok várhatók.

Rovatok