Index Vakbarát Hírportál

Kihalhat a kínai tokhal

2014. szeptember 15., hétfő 15:29

Kihalás veszélyezteti a kínai tokhalat, mert a kínai kutatók nem látják, hogy a vadon élő példányok természetes úton szaporodnának – írja az MTI a kínai médiára hivatkozva. Pedig az emberi tevékenység és a folyók szennyeződése miatt a már meglévő példányok száma is minimális.

A haltudományi akadémia szakértői szerint 32 éve, amióta a populáció alakulását nyomon követik, ez az első alkalom, hogy nincs jele az utódlásnak.

A szakértők a közép-kínai Hupej tartomány Jicsang városánál lévő Kecsou-gáttól a Jangce folyó alsó folyását vizsgálták tavaly hónapokon át. A tengerben élő vad tokhalak általában november közepe-vége felé érik el a folyó bizonyos szakaszát, és rakják le az ikráikat. Vej Csi-vej, a kutatás vezetője szerint tavaly év végén egyetlen lerakott ikrát sem találtak, és idén elmaradt az ivadékok szokásos augusztusi vándorlása a tenger felé.

Az 1980-as években a kínai tokhal állománya még több ezres volt – mára nagyjából 100 példány maradt. Ha nem hoznak sürgős intézkedéseket a vadvízi tokhal védelmére, ennyi se lesz. Pedig a kínai tokról feltételezik, hogy a dinoszauruszokkal egyidős, és már több mint 140 millió éve is megélt a kínai vizekben.

A vízi pandaként is emlegetett tokhal hivatalosan a kihalás fenyegette kategóriában van, és elvileg állami védettséget élvez. Szakértők szerint a szennyezettség mellett a kínai tokra rosszul hat a megnövekedett hajóforgalom zaja is, illetve a hajók propellerei is sok állattal végeznek.

Rovatok