Index Vakbarát Hírportál

Meneküljön az ausztriai napfényről!

2014. szeptember 15., hétfő 12:09

Egy osztrák tanulmány szerint a napsütéses órák száma összefüggésben van az öngyilkosságok számával. Már mások is gyanították, hogy a fényviszonyok befolyásolják a mentális állapotot; sokan a hosszú és sötét északi telekkel magyarázzák a templomgyújtogató skandináv metálbandák antihumanista cselekedeteit.

De az új tanulmány szerint az öngyilkosságokhoz a napfény vezet, nem a sötétség.

Már egy évszázada tudjuk, hogy az évszakok változásakor megugrik az öngyilkosságok száma. Érdekes módon tavasszal megszaporodik az öngyilkosságok száma, míg télen visszaesik. Persze, ezt nehéz kizárólag az időjárásra és a fényviszonyokra fogni; az öngyilkosság időpontját olyan tényezők is befolyásolják, mint a személyes kapcsolatok, a karácsony közelsége, a környékbeli foglalkoztatottsági arány vagy az anyagi helyzet.

Csak két hétig kell kibírni

A mostani tanulmány épp ezeket akarta kiküszöbölni, így kimondottan azt vizsgálták, hogy a napsütéses órák száma és az öngyilkosságok száma hogy viszonyul egymáshoz. Ehhez igen nagy mintából merítettek: 1970 és 2010 közti meteorológiai adatokat elemeztek, majd összevetették ezt a 40 év alatt elkövetett 70 ezer öngyilkossági esettel.

Ha csak az éghajlati viszonyokat vesszük figyelembe, valószínű, hogy a minta Magyarországra is alkalmazható, mivel Ausztria időjárása nem sokban különbözik a hazaitól. Sőt, az Egyesült Államok és Japán éghajlata is éppúgy kontinentális, mint a közép-európai, így elképzelhető, hogy ezekben az országokban is megvan ugyanez az összefüggés.

Mert volt összefüggés. A vizsgálat kettős eredményt hozott:

  1. Több öngyilkosságot követtek el, ha aznap, vagy az azt megelőző 10 napon sütött a nap.
  2. A 14-60 napig tartó napsütésnek védőhatása van: egy ilyen periódus után csökken az öngyilkosságok száma.

Az öngyilkosság módját az időjárás nem befolyásolta: a lőfegyveres és akasztásos öngyilkosságok és a nem erőszakos halálnemek (például mérgezések) aránya nem változott.

Tavaszi neurotranszmitter-túladagolás

A jelenségre nincs egzakt magyarázat, legfeljebb elméletek. Azt eddig is tudták, hogy a fénynek hatása van egy neurotranszmitterre, a szerotoninra, ami mind az embereknél, mind az állatoknál hangulatváltozást idéz elő.

Elképzelhető, hogy a tavaszi fényviszonyok megváltozása miatt megugró szerotonintermelés szélsőséges hangulatingadozásokat vált ki, ami végül öngyilkosságba torkollik. Ha viszont elmúlik a kritikus két hét, a szerotoninszint normalizálódik, és a kedély is helyreáll.

A kutatók ugyanakkor elismerik, hogy a mostani eredmények sem adnak perdöntő bizonyítékot, csak alátámasztják a korábbi, hasonló tanulmányok állításait.

Rovatok