Index Vakbarát Hírportál

Nagy orrú dinót találtak Amerikában

2014. szeptember 23., kedd 14:12

Óriási orrú, kacsacsőrű, 75 millió éves növényevő dinoszauruszt találtak az amerikai Utah államban – írja az MTI. A szokatlan testrész szerepét egyelőre találgatják a tudósok. Hatalmas szaglószerve miatt adták neki a Rhinorex condrupus, vagyis az orrkirály nevet. Testméretéhez képest ennek az ősállatnak volt ugyanis a legnagyobb orrnyílása a kacsacsőrű dinoszauruszok közül – idézte a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál Terry Gatest, az Észak-Karolinai Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Természettudományi Múzeum kutatóját.

„Rejtély, mi lehetett a szerepe egy ekkora orrnak: ha ez az állat rokonaira hasonlított, valószínűleg nem volt kitűnő szaglása, ám lehet, hogy az orr az ellenkező neműek vonzására szolgált, vagy a fajtársak erről ismerhették fel egymást. Elképzelhető, hogy a növénytépő csőr gigászi toldaléka volt" – írta közleményében Gates.

A növényevő ősgyík a hadrosaurusok, más néven kacsacsőrű dinoszauruszok nemébe tartozott. A hadrosaurusok fejét általában taraj díszítette, melynek célja talán a kommunikáció volt, ám a csoport egyes fajai – köztük a friss lelet is – tarajtalanok voltak.

Gates és kutatótársa, Rodney Sheetz, a Brigham Young Őslénytani Múzeum munkatársa egy csontvázrészletet és egy koponyát vett észre a Brigham Young Egyetem (BYU) egyik raktárában. A kövületeket, a vidék egyetlen hadrosaurus-maradványát az 1990-es években fedezték fel az utahi Book Cliffsben.

„Szinte ép volt a koponya, de a preparálása nehéznek bizonyult: két évbe telt kiásni a kövülteteket a homokkőből, ahová beágyazódtak, mintha betonútból kellett volna kikaparni őket” – írta Gates. Ahogy összerakták a koponyát, rájöttek, hogy új fajt fedeztek fel. A Rhinorex condrupus mintegy 9 méter hosszú és majdnem négy tonna lehetett, mikor élt, és a parttól 80 kilométerre elterülő ingoványos vidékeken gázolt.

A kutatók nem biztosak abban, hogyan pusztult el az egyed, bár a csontokat a talajba temetve találták, ami arra utalhat, hogy folyómederben érte a vég. „A bőr fennmaradt lenyomatai arról tanúskodnak, hogy halála után viszonylag gyorsan a talajba ágyazódott a tetem, a csontok az eredeti helyükről nem mozdultak el, tehát bármi is történt, az gyorsan ölte meg az állatot” – írta Gates.

„Talán krokodil végzett vele: a hüllő lesből rátámadt, gyorsan elpusztította, majd tett arról, hogy a tetem a vízfenékre jusson. Gigászi krokodilok maradványai is előkerültek ezen a helyen” – mondta.

Rovatok