Index Vakbarát Hírportál

Kilencvenéves hajóroncsra bukkantak

2014. október 1., szerda 15:55

Egy közel kilencven éve elsüllyedt, 77 méter hosszú gőzhajó roncsait találták meg az Ontario-tó mélyén – írja az MTI. A Nisbet Grammert közel 153 méteres mélységben, a New York állambeli Somersettől 13 kilométerre találták meg.

A brit építésű hajó azután merült el, hogy összeütközött egy másik járművel. A gőzhajó gabonát szállított Buffalóból Montrealba, amikor 1926. május 31-én a reggeli sűrű ködben összeütközött a Dalwarnic nevű gőzössel. A megsérült hajó alig 15 perc alatt süllyedt az Ontario-tó fenekére, de a fedélzeten tartózkodókat sikerült kimentenie a Dalwarnic legénységének.

Jim Kennard, a kutatócsapat tagja elmondta, hogy a hajót augusztusban találták meg hanglokátorok segítségével. Távirányítású eszközzel készítettek felvételt a roncsról, ez alapján azonosították. A hajó a legnagyobb acélgőzös, amely valaha elsüllyedt az Ontario-tóban. A búvárok hat év alatt több mint 200 négyzetkilométernyi területet vizsgáltak át, míg rábukkantak.

A Nisbet Grammer, amely nevét egyik buffalói tulajdonosa után kapta, egy angliai hajógyárban készült 1926-ban. Úgynevezett canaller volt: ezek a gőzhajók gabonát, szenet és egyéb termékeket szállítottak a Welland-csatornán keresztül az Erie-tó és az Ontario-tó kikötőibe.

Rovatok