Index Vakbarát Hírportál

Itt az idő, hogy Széles Gábor az Antarktiszra menjen

2014. október 2., csütörtök 16:37

A gravitáció lehet a Déli-sark egyre fogyatkozó jégsapkájának legújabb áldozata, jelentette be az Európai Űrügynökség a GOCE nevű műhold méréseire alapozva.

„Az Antarktisz nyugati részén 2009 és 2013 között eltűnő jégmennyiség miatt csökkent a gravitációs mező ereje a terület felett” – írja az ESA a mérési eredményeket bejelentő közleményben. 

Természetesen nem arról van szó, hogy az Antarktiszi kutatóbázisokon dolgozó tudósok mostantól a bázis lábaihoz szíjazzák magukat, nehogy kirepüljenek az űrbe, a változás valójában igen apró. A több milliárd tonnányi jég megolvadása és a Föld gravitációjának változása közötti összefüggés ismét rámutat arra, hogy a globális felmelegedés milyen nem várt változásokat hozhat a környezetünkben.

Bár az iskolában azt tanuljuk, hogy a gravitáció állandó, vagy legalábbis nagy területekre általában meghatározható, a mező erejét valójában befolyásolják olyan tényezők, mint hogy milyen sűrűségű is a talaj (vagy a jég, jelen esetben) a lábunk alatt. Az ESA műholdjának gravitációs adatai pont egybevágnak a jéggel borított területek csökkenéséről szóló, más műholdakkal mért adatokkal.

Az ESA érthetetlen módon nem tér ki egy másik lehetőségre. Széles Gábor, az emberiség energiaproblémáit nyilvánvalóan megoldó energiacella hazai szószólója egy korábbi interjúban elmondta, hogy magánvéleménye szerint a gravitáció kikapcsolható. Ideje lenne akkor visszakapcsolni.

Rovatok