Index Vakbarát Hírportál

Percenként 100 000 000 000 milliárd hotdogot enne meg egy fekete lyuk

2014. október 10., péntek 11:12

Találtak az űrben egy fekete lyukat, amely őrült sebességgel szippantja fel a körülötte lévő anyagot. Tízszer gyorsabban fogyasztja a szomszédos csillag gázait, mint ami a tudósok szerint lehetséges lenne. Hogy jól megértsük, mekkora anyagmennyiségről is van szó, a tudósok kitaláltak egy könnyen emészthető példát:

percenként 100 milliárdszor milliárd hotdognak megfelelő tömeget szippant magába.

A P13 néven ismert fekete lyuk az NGC7793 galaxis peremén található, ami tőlünk körülbelül 12 millió fényévre van. A csillagászok eleinte azért figyeltek fel a P13-ra, mert sokkal ragyogóbb volt a több fekete lyuknál. Először azt hitték, hogy a nagyobb mérete miatt ilyen fényes. 

„Úgy gondoltuk, hogy a fekete lyukak mérete határozza meg a fényerejüket, valamint azt a sebességet, amivel a környező gázokat elnyelik. Ezért feltételeztük, hogy a P13 nagyobb a többi fekete lyuknál” - mondta Roberto Soria, a Nemzetközi Rádiócsillagászati Kutatóközpont (ICRAR) munkatársa.

Amikor Soria és munkatársai megmérték a P13 tömegét, akkor rájöttek, hogy az mégsem tartozik a nagy méretű fekete lyukak közé, hiába milliószor fényesebb a Napnál. Magyarán nincs ilyen összefüggés a fekete lyukak mérete, fogyasztása és fényereje között, a kisebbek is lehetnek nagyon fényesek. 

A P13 egyébként egy gigantikus donor, a Napnál 20-szor nehezebb csillag körül kering, de a fekete lyuk csak 15-ször nagyobb tömegű a Napnál. 

Rovatok