Index Vakbarát Hírportál

A Google Glass durvább, mint az alkohol

2014. október 15., szerda 11:26

Egy 31 éves tengerészgyalogos alkoholfüggőséggel került a pszichiátriára tavaly szeptemberben. Mint elmondta, az alkoholmegvonás sétagalopp volt ahhoz képest, amikor elvették tőle az okosszemüvegét. Vajon maga az eszköz okoz függőséget, vagy ez a függőség csak súlyosabb problémák tünete? Ezt még a pszichológusok sem tudják megmondani.

Pszichológusok kezelnek egy férfit, aki valószínűleg a mértéktelen Google Glass-viseléstől vált internetfüggővé. A férfi mindennap 18 órán át viselte a szemüveget, csak mosakodáshoz és alváshoz vette le. Később arra panaszkodott, hogy ingerlékenyebb és kötekedőbb lett, ha nem használta a készüléket. Később már az álmaiban is feltűnt a szemüveg; mintha mindent a Google Glass kijelzőjén át látott volna.

Az internetfüggőséggel kapcsolatos rendellenességeket általában olyan eszközökkel társítják, mint a számítógép vagy az okostelefon, de a pszichiáterek között még nincs teljes egyetértés a kérdésben. A pszichiátriai rendellenességeket listázó kézikönyvben, a DSM-V-ben nem is szerepel az internetfüggőség, mint mentális rendellenesség.

A halántékát pöcögteti

Dr. Andre Doan, az amerikai haditengerészet kutatója, a mostani esetről szóló tanulmány társszerzője szerint az emberek igenis szenvednek az internetfüggőséggel kapcsolatos problémáktól, és csak idő kérdése, mire a kutatások és a kezelések is felzárkóznak ehhez.

Az emberek sokáig azt hitték, az alkoholizmus nem probléma, inkább az illetőt és a környezetében élőket hibáztatták. Eltart egy darabig, mire ráeszmélünk, hogy valóban létezik.

A férfi – egy 31 éves tengerészgyalogos – tavaly szeptemberben jelentkezett a haditengerészet függőségi programjára, a SARP-ra (Substance Abuse and Recovery Programme) – akkor még az alkoholfüggőségétől próbált szabadulni. Az intézmény megköveteli a betegektől, hogy 35 napig ne nyúljanak a függőséget okozó anyagokhoz – alkoholhoz, cigarettához vagy kábítószerhez –, és az elektronikus eszközeiket is elveszik.

Az orvosok megfigyelték, hogy a férfi időnként a mutatóujjával kocogtatja a halántékát. Amikor rákérdeztek, hogy miért csinálja, a férfi azt mondta, így imitálja a Google Glass bekapcsolását.

Elvonási tünetei vannak a Google Glasstől. Azt mondja, a Google Glass-megvonás tünetei sokkal súlyosabbak, mint az alkoholmegvonásé.

– mondta Doan.

A beteg azért használta a szemüveget, hogy javítson a munkahelyi teljesítményén, mivel így sokkal gyorsabban leltározhatta a haditengerészeti konvojokat. Mire jelentkezett az intézetbe, több tünettől is szenvedett: akaratlan mozgások, sóvárgás, memóriaproblémák, furcsa álmok.

Doan szerint a tüneteket az okozhatja, hogy a viselhető eszköz folyamatosan a felhasználó orrán lehet, így az idegrendszer pozitív visszacsatolást ad a folyamatos hozzáférhetőségért.

A Google Glass-szel nincsenek alapvető problémák. [...] De ha valaki a menekülési lehetőséget keresi, akinek egyébként is lappangó mentális zavarai vannak, vagy hajlamos a függőségre, az a technológiával egy kényelmes kibúvót találhat magának. [...] A viselhető technológia egyik veszélye, hogy szinte állandó elszigeteltséget alakíthatnak ki, miközben úgy tűnik, nagyon is jelen vannak.

– mondta Doan. Ezt mindenki megérti, akinek van olyan ismerőse, aki előszeretettel nyomogatja a telefonját, miközben beszélnek hozzájuk.

Betegség vagy tünet? Mindkettő lehet

A pszichológusok még nem tudtak megállapodni abban, hogy az ehhez hasonló esetek az eszközök addiktív hatásait mutatják, vagy csak súlyosabb betegségek tünetei. Daria Kuss, a Nottingham Trent Egyetem internetfüggőség-kutatója szerint a kettő nem zájra ki egymást. Lehet, hogy a kütyüfüggőség az egyén fő problémájává válik, miközben ez más problémákhoz vezet; de az is lehet, hogy ez csak más problémák, például mentális rendellenességek tünete.

Rovatok