Index Vakbarát Hírportál

Muslicák válthatják a rendőrkutyákat

2014. október 15., szerda 10:20

A Sussex Egyetem kutatói szerint a muslica szaglása segíthet új, a robbanó- és kábítószerek felderítésére használható technológiák kidolgozásában. Thomas Nowotny agykutató szerint a muslicák észlelhetik az illegális drogok és bombák kipárolgásait, méghozzá legalább olyan hatékonyan, mint az erjedt gyümölcsökét. Márpedig a kis rovarok ezeket szeretik a legjobban.

A szerdán megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, hogy a muslica szaglószervének működési mechanizmusát imitálva hamarosan készíthetnek egy elektronikus orrot, ami sokkal gyorsabb és érzékenyebb a most kapható, hasonló eszközöknél. A manapság használt, jellemzően fémoxid alapú detektorok túl lassúak, főleg egy igazi szaglószervhez hasonlítva.

A kutyák kiszagolják a drogokat, és az emberek már méheket is kiképeztek bombakeresésre. Minket az érdekel, hogy mi van az orrban; hogy melyik receptorok teszik lehetővé ezt az állatoknak.

– mondta Nowotny.

A professzor és munkatársai megfigyelték, hogyan reagál a muslicák 20 féle receptora a 36, a borhoz köthető illatmintára, illetve az ökológiailag irreleváns, összesen 35 féle vegyszerre, amik olyan tárgyakhoz kapcsolódnak, mint a bombák vagy kábítószerek. Az idegsejtek reakcióit figyelve a kutatók elkülöníthették, hogy a muslicák mire reagálnak a leghevesebben.

A borhoz köthető 36 vegyületből a muslicák 29-re adtak egyértelmű neuronválaszt. Az viszont a kutatókat is meglepte, hogy a 35-ből 21 vegyszerre is reagáltak.

Nowotny szerint a hosszútávú cél az, hogy az állatok szaglását technikai eszközökkel is reprodukálhassák. A robbanószerek, drogok és vegyi fegyverek felderítésére használt készülékeket más szakmákban, például az élelmiszer-biztonság, az egészségügy, a mezőgazdaság és a geológia területen is használni lehetne.

Rovatok