Index Vakbarát Hírportál

Heteken belül kész az ebola ellenszere

2014. október 22., szerda 07:05

Eddig 4500 emberrel végzett a február óta Nyugat-Afrikában pusztító vírus, de az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint januárra elkészül a betegség elleni vakcina – írja a BBC. Azebola rendkívül agresszív, a megbetegedések 50-70 százaléka halállal végződik.

Túlélőknél a megoldás kulcsa

A szérum elkészítésében nagy szerepet játszanak azok, akik szerencsésen átestek a betegségen, így szervezetük tartalmazza a szükséges antitesteket. Ezt a túlélők véréből nyerik ki, és használják majd fel más betegek gyógyításához.

Ennek a megoldásnak köszönhetően sikerült meggyógyítani azt a spanyol egészségügyi dolgozót is, aki elsőként kapta el a betegséget Nyugat-Afrikán kívül, két hazahozott – azóta már elhunyt – misszionáriustól.

A WHO szerint már folyamatban van Libériában, Sierra Leonében és Guineában az antitesteket tartalmazó vér kinyerése. A folyamat Libériában halad a leggyorsabban, a WHO illetékesei szerint itt már heteken belül elegendő mennyiség gyűlik össze az ellenanyag nagy tételben való kidolgozásához.

Fontos azonban, hogy a vérkészítményt alaposan átvizsgálják, nehogy más betegségek vírusait – hepatitis, HIV, malária – tartalmazza.

A várakozások szerint 2015 januárjára hozhat a szérum látványos eredményt a betegség visszaszorításában.

Rovatok