Index Vakbarát Hírportál

Mikor fejlődtek ki a rovarok?

2014. november 7., péntek 13:58

Több mint száz tudós munkájával átszerkesztették a rovarok családfáját, így elkészült a világ rovarjainak első modern evolúciós térképe. A 1KITE (1K Insect Transcriptomes Evolution) projekten dolgozó nemzetközi kutatócsoport célja az volt, hogy létrehozzanak egy szabadon hozzáférhető adatbázist, amelyben ezer ismert rovarfaj kifejeződött összes génje (transzkriptomok) találhatók meg.

A genetikai adatok alapján úgy becsülték, hogy a rovarok eredete és a legkorábbi földi növények születése egybeesik: mintegy 480 millió évvel ezelőtt történt. Ez 70 millió évvel korábbi, mint a legrégibb ismert rovarkövület - írja az MTI. A tudósok szerint ez arra utal, hogy a rovarok és a növények együtt alkották a bolygó első ökoszisztémáját.

„A Föld 480 millió éve inkább a Marsra, mint bolygónk jelenlegi képére hasonlított: csupa kő, semmi élet a szárazföldön. Az óceánokban nyüzsgött a sok élőlény, a vízen kívüli élet azonban óriási kihívást jelentett” - mondta Karl Kjer, az amerikai Rutgers Egyetem professzora, a kutatócsoport egyik vezetője.

„Az első rovarok feltehetően a remipedia nevű mérges rákok csoportjából fejlődtek ki. Fogalmunk sincs arról, milyenek voltak, valószínűleg rák- és rovarvonásaik is lehettek” - fogalmazott Bernhard Misof, a német Alexander König Zoológiai Múzeum munkatársa, a kutatás harmadik vezetője.

Az elemzés arra is utal, hogy a rovarok szárnya körülbelül 400 millió évvel ezelőtt fejlődött ki, 200 millió évvel azelőtt, hogy bármely más faj képes lett volna a repülésre. Ez nagyjából abban az időben ment végbe, amikor a növények először nőttek igazán magasra, és kialakultak belőlük az erdők.

„A filogenetika, vagyis a fejlődéstörténeti rendszertan segítségével sok korábban megválaszolatlan kérdést oldottunk meg, és a kisebb molekuláris adatbázisok alapján készült munkák hibáit most sikerült kijavítani” - összegezte Kjer.

A rovarok életfájának újraszerkesztése több mint száz szakember: molekuláris biológusok, rovaralaktan-kutatók, paleontológusok, rovarrendszertan-kutatók, evolúciós és embriológiai bioinformatikusok munkájának eredménye.

Rovatok