Index Vakbarát Hírportál

Publikus lesz a Nature teljes archívuma

2014. december 2., kedd 12:01

Az egyik legnagyobb tudományos magazin, a Nature ingyen hozzáférhetővé teszi a teljes archívumát 1869-ig visszamenőleg. Az online felületen hozzáférhető tudományos tanulmányokat a böngészőben szabadon olvashatjuk, de kinyomtatni, lemásolni vagy letölteni nem lehet őket.

A Nature kiadója, a Macmillan az információszabadság jegyében 48 más, a Nature Publishing Grouphoz tartozó folyóiratot is ingyen elérhetővé tesz – például a Nature Geneticst, a Nature Medicine-t és a Nature Physics-t. A Macmillan szeretné, ha a tanulmányok mindenkihez eljutnának, ugyanakkor megmaradna a fő bevételi forrásuk, ami elsősorban a könyvtárak és magánszemélyek előfizetéseiből folyik be.

Az archívumhoz a Readcube keretszoftvert fogják használni. A nyomokban az Itunes-ra hasonlító rendszer kezeli a csak olvasható formátumú PDF fájlokat. Ha a kezdeményezés népszerű lesz, az magát a platformot is fellendítheti, és ebből megint csak a Macmillan profitálhat, mivel ők is befektettek a Readcube-ba.

Timo Hannay, a Readcube-ot is fejlesztő Digital Science ügyvezetője szerint az új módszer azoknak a kutatóknak kedvez, akik eddig csak körülményesen tudták megoldani az információcserét. Az új módszer legális alternatívát kínál a tanulmányok megosztására.

Rovatok