Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ betiltja az űrfegyvereket

2014. december 6., szombat 10:35

Az ENSZ elfogadott egy tervezetet No First Placement of Weapons in Outer Space (NFP) címmel, amely az űrfegyverkezésről szól. A tervet Oroszország javasolta. 126 mellette, négy ellene szavazattal elfogadták az Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének 69. ülésén. 

A dokumentum fontos lépés az űrfegyverkezés tiltásában. Összeállításában részt vett Brazília, Indonézia, Kína, Fehéroroszország, Srí Lanka és másik 34 ország. 

Bár ezt a tervezetet pont Oroszország erőltette, az amerikai katonai szakértők és tudósok pár hete mégis aggódnak, egy, a világűrben keringő ismeretlen rendeltetésű tárgy miatt, amelyről azt feltételezik, hogy orosz űrfegyver lehet. 

A 2014-28E objektum az amerikaiak szerint annak lehet bizonyítéka, hogy Moszkva felújította a még a szovjet időkben elindított, majd befagyasztott kísérleti műholdgyilkos (isztrebityel szputnyikov) programját.

Oroszország a vasfüggöny lehullása után leállította, de nem vette le a napirendről ezt a programot. Orosz katonai szakértők a múltban nyilvánosan beszéltek arról, hogy újraindíthatják az űrfegyverkezést, ha az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítése miatt megromlanának a kapcsolatok az Egyesült Államokkal. 2010-ben Oleg Osztapenko, az orosz kozmikus fegyveres erők parancsnoka, az orosz űrhivatal jelenlegi elnöke kijelentette, hogy Oroszország ismét fejleszti megfigyelő és csapásmérő műholdjait.

Rovatok