Index Vakbarát Hírportál

Istenfeleség sírját fedezték fel Luxorban

2014. december 12., péntek 10:08

Egy ókori egyiptomi királyné, az Ámon felesége rangját viselő Karomama sírját tárta fel egy egyiptomi-francia régészcsapat a luxori Ramesszeumnál, II. Ramszesz fáraó halotti templománál folytatott ásatások során – közölte csütörtökön az egyiptomi régiségügyi minisztérium.

Maga a sírhely egy öt méter mély verem, és a temetkezési kamránál Karomama nevét viselő húsz usébti – az ókori egyiptomi sírokban elhelyezett sírmellékletek egyik fajtája, az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobor – maradványait fedezték fel a szakemberek, arra következtetve, hogy a sír az Ámon főisten feleségének tartott királyné nyughelye – írja az MTI.

A minisztérium egyik vezető beosztású munkatársa, Jusszef Kalifa szerint a több mint 3000 éves sírhely felfedezés hatalmas történelmi jelentőséggel bír, mivel a Karomamához kötődő leletek ritkasága miatt csak igen keveset tudni erről a fontos ókori figuráról. Eddig mindössze 12 usébti volt köthető a nevéhez, valamint kanopuszedények és egy bronzszobor, amely a Louvre-ban látható.

A régészcsapat jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy melyik uralkodó felesége volt Karomama, mivel Ámon isteni feleségének címét csak királynék kaphatták meg. Szerdán a karnaki templomkomplexumnál munkálkodó régészek fedeztek fel három teljesen ép apró szobrot – az egyik Ozirisz istent ábrázolja –, valamint egy törött szobortalapzatot.

Rovatok