Index Vakbarát Hírportál

Látott már telepata férget legótraktort vezetni?

2014. december 13., szombat 21:24

Hallott már az Open Worm projektről? Ne érezze magát feszélyezve, ha még nem. Tompa agyú fonalférgek mesterséges intelligenciájával irányítható legóautót építeni elég avantgárd hobbi, szóval a közérdeklődés hiánya természetes.

Egy kutatócsoportnak sikerült kapcsolatot teremteni egy közönséges fonalféreg agya és egy számítógépes szoftver között. Persze, a fonalféregnek nincs agya, de van 302 olyan idegsejtje, amik pont azokat a feladatokat látják el, amit az agynak kéne.

A fonalféreg idegsejtjeit a kutatók lefordították az informatika nyelvére, és olyan vezérlőszoftvert írtak, amik szimulálhatják a neuronok működését. Ez persze önmagában nem túl látványos, így a vezérlőrendszert beépítették egy legóból épült járműbe, feltöltötték a fonalféreg csekély értelmét modellező szoftvert, és megnézték, hogy vezetne.

Hát így. Mint látható, a vezetésben nem jelent akadályt az agy hiánya, bár ezt más járművezető élőlények viselkedése alapján még egyetemi diploma nélkül is sejteni lehetett. Hogy néha nekimegy a falnak? Az a Forma–1-ben is előfordul, és a virtuális fonalféreg magától rájön a tévedésre.

A viselkedése lenyűgöző, mivel nem tápláltak be a robotba előre megadott utasításokat. Csak egy kapcsolati hálózata van, ami egy féreg agyának működését modellezi.

– írta a Smithsonian magazin.

A kutatók végső célja az, hogy elkészítsék egy valódi féreg komplett virtuális mását. Az emberiség tehát egy lépéssel közelebb jutott a tudatfeltöltéshez, noha még nem világos, hogy mikorra sikerül áthidalni az ember és a féreg közötti különbséget.

Rovatok