Index Vakbarát Hírportál

A hangyák inkább balra mennének

2014. december 29., hétfő 13:14

Több élőlénynél megfigyelhető valamelyik oldal előnyben részesítése a mozgás vagy érzékelés során. Az emberek 90 százaléka például jobbkezes, míg a háziméh elsősorban a jobb szemére hagyatkozik a tárgyak észlelésében. Ha Y-alakú üvegbe rakják, az amerikai csótány általában jobbra fordul, míg az óriás tutajpoloska a balra eső elágazást választja egy T-alakú alagútban.

A bristoli és oxfordi egyetemek közös kutatócsapata arra volt kíváncsi, hogy a Temnothorax albipennis nevű hangyafajnál is fennáll-e valamilyen oldalpreferencia. Az első kísérletben nyolc különböző kolónia viselkedését figyelték meg, amint egy új területet fedeznek fel. 35 esetben fordultak balra a szemmel tartott hangyák, míg jobbra csak 19 alkalommal. A második teszt során olyan labirintusba engedték be őket, amelyben az utak kétfelé ágaztak. Ebben az esetben 50-szer haladtak tovább balra, a 30 jobboldali fordulattal szemben.

Edmund Hunt, a Biology Letters of the British Royal Society című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője szerint az eredmények statisztikailag számottevőek, és a baloldali elfogultság elég erős volt ahhoz, hogy a vizsgált hangyafaj teljes populációjára rávetithető legyen.

A gerinceseknél az aszimmetria annak tudható be, hogy a két agyfélteke más-más funkciókat lát el, és hozzájárulhat ahhoz, hogy képesek legyenek két feladatot egyszerre elvégezni. A hangyáknál a kutatók szerint az lehet az ok, hogy a bal szemüket használják a ragadozók észlelésére, így ezzel a viselkedéssel hamarabb érzékelik a veszélyforrást.

Rovatok