Index Vakbarát Hírportál

Semmi alapja nincs a paleo diétának

2014. december 30., kedd 11:46

Antropológusok kimutatták, hogy a népszerű paleo diétának az égvilágon semmilyen történelmi alapja nincs, és a kőkorszaki ember nem csak húst meg zöldségeket evett.

Kevés bizonyítékot találtunk arra nézve, hogy az emberszabásúaknak bármilyen különleges étrendjük lett volna, vagy hogy bizonyos ételeket előnyben részesítettek volna - mondta Ken Sayers, a Georgia State University kutatója, a tanulmány szerzője. 

Vizsgálatuk alapján a kőkorszaki emberek étrendje más mindenevőkére hasonlított, tehát ha úgy akarunk enni, mint az őseink, akkor a medvék és a disznók táplálkozási szokásait kell követni. Az ember gyakorlatilag mindent megevett, amit talált, hogy biztosítani tudja a túlélését és a szaporodását.

Az ősember vacsorája attól függött leginkább, hogy mit találta a lakóhelye közelében. Az északi népek több húst ettek, az egyenlítő közelében élők inkább növényi tápanyagokat fogyasztottak. Az sem igazán foglalkoztatta az embereket, hogy mennyi fehérjét és szénhidrátot visznek be a szervezetükbe, szemben azokkal, akik a modern paleo-diétát követik.

A tanulmány arra is rámutat, hogy az ősemberek sokkal fiatalabban haltak meg, mint a mai emberek, tehát igencsak meglepő lenne, ha az étrendjüknek bármilyen pozitív hatása lenne. 

Rovatok